tiistai 5. maaliskuuta 2013

Tervetulopuhe valtuustojen tilaisuudessa 5.3.2013

Tiina Wilen-Jäppinen
Tervetuloa tähän yhteiseen Imatran seudun valtuustojen ”road show” -tilaisuusosioon – siis suomeksi sanottuna meillä on meneillään esiselvitystyö mahdollisesta kuntaliitosselvityksestä, jossa vetäjäkuntana toimii Ruokolahti ja kunnanjohtaja Antti Pätilä. Tervetuloa myös esiselvityksen tekijät Tamora Oy:stä.

Imatran seudun kunnissa, kuten monissa muissakin kunnissa Suomenmaassa, elämme mielenkiintoisia aikoja. Suomen hallitus on jatkanut edellisen kauden hallituksen aloittamaan kunta- ja palvelurakenteen kehittämistyötä ja me saamme olla siinä mukana.

Me kaikki täällä salissa olevat tiedämme miksi tähän on lähdetty: Siis kyse on kuntien elinvoimaisuuden säilyttämisestä ja palveluiden tuottamisesta kuntalaisillemme.

Ja koska rahaa ei ole koskaan liikaa, on tärkeää pystyä tuottamaan tarvittavat palvelut kuntalaisillemme parhaalla mahdollisella tavalla ja tietenkin taloudellisesti. Rahaa ei ole hukattavaksi, siksi prosessien tulee olla tarkoin harkittuja, selkeitä ja tuottavuudeltaan mitattavia. Väestön ikääntyminen ja huoltosuhteen ongelmallisuus ovat asioita, jolle toiselle emme mahda mitään ja toiselle toivottavasti mahdamme – nämä molemmat ovat kuitenkin asioita, jotka meidän on otettava huomioon tulevaisuuden päätöksenteossa.

Minusta on tärkeää myös se, että eduskunnassa istuvat kansanedustajamme ovat huolissaan kuntien tulevaisuudesta, se on yksi heidän tärkeistä tehtävistään. Ja se näkyy tällä erää siinä, että kehittämistoimia tehdään jatkuvasti niin valtiotasolla kuin kuntatasolla, jotta voimme vastata tulevaisuuden haasteisiin.

Siispä syy miksi olemme täällä tänään, on: seutukuntamme kaikilla kunnilla on lakiluonnoksen tarkoittama selvitysvelvollisuus.

Itse ajattelen, että se on myös oikeus. On hyvä tarkastella oman kunnan toimintaa annettujen selvitysvelvollisuus kriteerien perusteella, kuten esimerkiksi työpaikkojen omavaraisuusasteen tai valtionosuusjärjestelmän suhteen. Valtuustot ovat vasta vaihtuneet ja uskon, että uusille valtuutetuillekin tämä selvitys tulee antamaan paljon tärkeää lisätietoa alueemme todellisesta tilanteesta.

Toivotan teille kaikille mielenkiintoista iltaa ja paljon keskustelua.
Ja toivon, että olemme avoimia ja rehellisiä toisiamme kohtaan.

Imatran kaupungin puolesta vielä kerran tervetuloa!

Imatran kaupungin valtuuston puheenjohtaja Tiina Wilen-Jäppinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Esiselvityksen raportti on valmistunut ja kunnat pohtivat nyt omia askeleitaan. Kommentointi avautuu uudelleen valtuustojen työrauhatauon jälkeen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.