torstai 7. maaliskuuta 2013

Esiselvitys on valmistunut

Yhteensopivuus lakiluonnoksen selvitysvelvollisuuden ja rakennelinjausten kanssa



Esiselvitys on valmistunut. Siinä esitetään kuntaliitosselvitykseen ryhtymistä Imatran, Rautjärven ja Ruokolahden kuntien kesken. Lakiluonnos asettaa kunnille selvitysvelvollisuuden, tällä kolmen kunnan kokoonpanolla sen tekemiselle on suunnitellun kuntarakenneuudistuksen mukaiset perusteet.

Imatran seutu on 38000 asukkaan väestöpohja, mikä asettaa sen nykyisessä kuntarakenteessa 30 suurimman kunnan joukkoon. Se on selvästi maan keskiarvoa tiheämmin asuttu. Se on työssäkäyntialueena perinteinen ehyt ja työpaikkaomavaraisuudeltaan hyvä. Se tarjoaa mahdollisuuden tarjota kunnassa peruspalvelut asiakaslähtöisesti ja tasa-arvoisesti. Niitä ovat perusopetus, lukio ja toisen aseteen ammattinen opetus, kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut, varhaiskasvatus sekä perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut. Peruspalveluihin voi laskea myös työllisyydenhoidon ja se näkyy esimerkiksi nuorisotakuun toteuttamisena.


Yhteensopivuus tulevaisuusselontekoon

Tulevaisuusselonteossa on pahoivoinnin poistamisen strategiasta siirrytty hyvinvoinnin lisäämisen strategiaan. Se merkitsee kestävän kasvun ja hyvinvoinnin strategiaa. Esiselvityksen esityksessä se merkitsee sitä, että katsotaan ensin mitä tavoitellaan (rakennetaan seudun kestävän kasvun ja hyvinvoinnin strategia) ja katsotaan sitten, millaisella rakenteella ja hallinnolla se toteutetaan (kuntaliitosselvitys ja hallinnon rakenteet).

Tulevaisuuselonteossa hallinnon rooli on asetettu mahdollistajaksi. Se on varmasti oikea suunta. Siksi kannattaa ensin katsoa mitä mahdollistetaan ja sitten ryhtyä tekemään mahdollistavia rakenteita.

Entä sitten yhteensopivuus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistamiseen? Valtion linjaukset ovat tältä osin hieman ristiriitaisia. Kuntarakenneuudistus ja tulevaisuusselonteko ovat linjassa keskenään, voi ajatella, että kuntarakenneuudistuksen tarkoittamalla uudistuksella mahdollistetaan tulevaisuuselonteon osoittama tulevaisuudenkuva. Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistaminen näyttäytyy hallinnollisena ja sen suunta näyttää vaihtelevan. Siinäkin mielessä on viisasta rakentaa Imatran seudun kestävän kasvun ja hyvinvoinnin strategia ja miettiä siinä tarkasti, miten kuntalaisille tärkeät sosiaali- ja terveyspalveluiden lähipalvelut saadaan säilymään ja kehittymään. Sen jälkeen osana muuta hallintoa on hyvä miettiä suhde maakunnalliseen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään.

Osallisuus esiselvitystyössä - kolme päivää ja kaksi yötä yhdessä tekemistä


Prosessi on toteutettu uudella osallisuuden tavalla. Asiantuntijat ovat havainnoineet toimintaympäristön muutoksia ja valtakunnallista tahtotilaa. Evästyskeskustelut on käyty avoimesti kuntien hallitusten kanssa ja keskustelujen muistiot ovat olleet avoimesti kaikkien nähtävillä - korjaamattomina. Kuntalaiset ovat voineet osallistua keskusteluun pienten avauspuheenvuorojen kautta täysin ilman kontorollia. Kommentit ovat olleet erittäin vastuullisia ja ne ovat suunnanneet esiselvitystyötä. Lähiruoka ideana on noussut noista keskusteluista. Valtuutetuille on esitelty työn suuntaa ja sen esittelyn jälkeen on alkanut aito yhdessä työstäminen. Tiistaiaamuna oli ensimmäinen luonnos esillä, torstai-iltana loppuraportti. Tuona aikana konsultit työstivät esiselvitystä kymmenien puheenvuorojen pohjalta jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Raportti eli tällä foorumilla avoimesti, loppuraportti on nyt kahdeksas versio.

Mikä on kuntalaisten ja henkilöstön kanta? Kuntalaiskyselyä ei ole tehty. Tällä sivulla oli pieni arvausleikki neljästä skenaariosta. Seudun yksi kunta sai 72% annetusta äänistä. Äänestäjiä ei ollut paljon. Nyt blogissa on 3359 kävijää. Henkilöstön kantaa ei myöskään ole kysytty. Mutta 14.2.2013 kunta-alan pääsopijajärjestöt antoivat yhteisen kannanoton, jossa ne kehoittivat rivakkoihin liikkeisiin varsin voimakkain sanakääntein. Tuo kannanotto on selvitystyössä.


Vahvistuva ja elinvoimainen Imatran seutu - klikkaa  Loppuraportti 7.3.2013 niin näet raportin .pdf-muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Esiselvityksen raportti on valmistunut ja kunnat pohtivat nyt omia askeleitaan. Kommentointi avautuu uudelleen valtuustojen työrauhatauon jälkeen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.